Op safari in West-Brabant: Beroepennavigatie brengt Marijn van stenen naar mensen

Ja, er zijn veel projecten op de arbeidsmarkt. Ook in West-Brabant. En hoe mooi een project op papier ook klinkt, de belangrijkste vraag blijft altijd; hoe brengt het mensen écht een stap verder in hun ontwikkeling of richting werk? Papier tot leven wekken dus. Dat blijkt geen enkel probleem te zijn als we kijken naar de 42-jarige Marijn van der Vorst die deel heeft genomen aan het project beroepensafari (ook wel beroepennavigatie). Zijn ontwikkelverhaal brengt hem van stenen naar mensen…

 “En daar was de bevestiging waar ik op zat te wachten”

Ja, hij had het wel eens gehoord; dat mensen om hem heen aangaven dat hij zo sociaal was, zich kon verplaatsen in mensen en daardoor anderen écht verder kon helpen. Maar in zijn werk bij de woningbouwvereniging kwam dat maar mondjesmaat aan de orde. “Als wijkopzichter en later als complexbeheerder heb je natuurlijk naast ‘stenen’ ook met mensen te maken maar het kwam voor mij in deze functies te weinig naar voren” aldus Marijn. Na een gesprek over zijn twijfels en ambities met zijn begripvolle werkgever, werd Marijn geattendeerd op het project beroepensafari. In dit project, dat samen met H!VE wordt uitgevoerd, krijg je naast meer inzicht in wat je kan en wil ook de gelegenheid om bij verschillende werkgevers in de keuken te kijken. Want een eventuele nieuwe toekomst komt pas echt tot leven als je bij bedrijven meedraait. De bevestiging dat Marijn talent heeft om mensen verder te helpen, kwam al snel tijdens het gesprek met de loopbaanadviseur vanuit het project naar voren: “Ze vond het beroep jobcoach echt iets voor mij. Dat klonk als muziek in m’n oren, niet alleen die specifieke functie maar zeker ook de bevestiging dat mijn kracht in sociale contacten ligt” vertelt Marijn enthousiast.

Mouwen opstropen

Jobcoach dus. En waar kun je dit vak beter leren dan bij een jobcoach zelf? Jaap van Dam van PRICO jobcoaching stond open voor een korte snuffelstage: “Leren wat jobcoaching is doe je in de praktijk. En ik vertel graag over het vak, dus Marijn was zeker welkom” aldus Jaap. De korte stage beviel Marijn uitstekend: “Jaap was echt een jobcoach die dicht bij de mensen staat. Geen zware gesprekken aan tafel in een maatpak maar op de werkplek in je spijkerbroek meedoen en het contact leggen. Zo zag ik hoe je snel het vertrouwen krijgt van medewerkers” vult Marijn aan. De feedback van Jaap gaf wederom de bevestiging waar Marijn naar op zoek was. “Marijn is een jongen die zeker talent heeft om mensen verder te helpen. Ik stond te kijken van zijn gedrevenheid. Hij was doelgericht en had zelfs een plan opgesteld hoe hij zijn nieuwe toekomst aan zou gaan pakken” aldus Jaap.

Die nieuwe toekomst voor Marijn begint binnenkort met een opleiding voor jobcoach. In november start hij en ook de stageplek voor zestien uur per week die nodig is voor deze opleiding, heeft hij al gevonden. Naast de stage bij PRICO jobcoaching heeft Marijn ook in de keuken gekeken van leerwerkbedrijf WVS als assistent productieleider. Ook hier kwam zijn kwaliteit om mensen te helpen in hun ontwikkeling op de werkvloer sterk naar voren.

De lichte twijfel over een andere loopbaan heeft dankzij het project beroepennavigatie plaatsgemaakt voor de overtuiging dat zijn nieuwe toekomst echt van ‘stenen naar mensen’ moet gaan!