Hybride leeromgeving NXT Moerdijk helpt arbeidsmarktproblematiek in havengebied te verminderen

Brandbits_x_Moerdijk_-_LR-10.jpg

Meer Actueel

Project Werkend Lerend in West-Brabant wil met leer-werktrajecten talent anders benutten

Freek van den Heuvel: ‘In de profilering moet een regio zich niet alleen naar buiten richten’

Nieuw arbeidsmarktproject richt zich specifiek op werkzoekende 50-plussers in West-Brabant

Innovatieve broedplaats Urban Living Lab Breda brengt onderwijs, onderzoek en werkveld samen

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent projecten mogelijk die de arbeidsmarkt verbeteren, verslimmen of verduurzamen. Jessie Geboers, projectleider Arbeidsmarkt bij de gemeente Moerdijk, vertelt in dit interview over het nieuwe leerplatform NXT Moerdijk dat steun ontving uit West-Brabant werkt met Talent. Het platform is bedoeld om nieuwe arbeidskrachten voor de logistieke sector in het industrie- en havengebied van Moerdijk aan te trekken. Zo blijft dit talent voor de regio behouden. Want een gezond functionerend havengebied is zowel belangrijk voor de lokale als regionale economie. 

Foto: BRANDBITS / Almar Vlot

Dit project is gestart vanuit de gemeente. Waarom was er de behoefte om met dit initiatief te starten?

“Het havengebied van Moerdijk is een belangrijke economische motor voor de gemeente, regio en de provincie. Er zijn veel bedrijven gevestigd onder andere in de technische en vooral de logistieke sector. Deze bedrijven kampen allemaal met hetzelfde probleem: het is lastig om in deze tijden goed en deskundig personeel te vinden. En dit ook voor langere tijd aan zich te binden. Verder zien we dat veel potentiële medewerkers Moerdijk links laten liggen. Ons havengebied is niet altijd even bekend als werkplek.”

Wat houdt NXT Moerdijk precies in?

“Het is een digitale omgeving die ondernemers, studenten en potentiële werknemers samenbrengt. Het platform is via de website en een app beschikbaar. Het platform bestaat uit een virtuele weergave van het havengebied. Bedrijven die aangesloten zijn, zijn dus ook virtueel vertegenwoordigd en te zien op het kaartje. De gebruiker kan straks bedrijven afgaan om meer informatie te vinden of kennis op te doen. Bijvoorbeeld door middel van een interactieve game. We zien dit echt als een middel om beide doelgroepen met elkaar te verbinden en, via een online weg, met elkaar in contact te brengen. Wij bieden het aan bedrijven aan als een stukje promotie. Zodat ze zichzelf kunnen profileren. Ook willen we via NXT Moerdijk op een later moment evenementen organiseren, gericht op het samenbrengen en verbinden ondernemer, onderwijs en de overheid.”

De gemeente werkt dus ook aan het vergroten van naamsbekendheid. Hoe gaat dat via een app?

“De traditionele wegen om nieuw talent aan je te binden als bedrijf, werken lang niet altijd meer. Zo is de werving en selectie van nieuw talent ontzettend veranderd. De arbeidsmarkt als één doelgroep benaderen is lastig. Daarom moet je met nieuwe ideeën komen. Zo kwamen we ook bij de subsidie van West-Brabant werkt met Talent uit om ons plan werkelijkheid te laten slagen. Wij willen met dit platform studenten, zij-instromers en werkzoekenden beter aan bedrijven kunnen koppelen. Daarmee willen we de bedrijven in het havengebied beter tegemoetkomen. NXT Moerdijk vormt daarvoor het digitale uithangbord.”

Hoe steekt de samenwerking met andere partijen in elkaar?

“De gemeente en het havenbedrijf Moerdijk werken nauw samen met onderwijsinstellingen. Waaronder Curio, Avans Associate degree. Ook organisaties zoals de provincie Noord-Brabant, VNO NCW Brabant-Zeeland zijn aangesloten bij dit project. Maar natuurlijk ook de verschillende logistieke bedrijven. Dat zijn Euro-Rijn, Yusen Logistics, DSV, AWL Moerdijk, NTG, Schavemakers, VDH, CCT en Frigo. In oktober gaat de online leeromgeving live waarbij studenten en werkzoekenden zich via het online platform onder kunnen dompelen in de logistieke wereld.”

Wat zijn de vooruitzichten en verwachtingen? Hoeveel mensen hopen jullie te bereiken?

“We mikken in 2024 op 250 potentiële werknemers of geïnteresseerden. Dat zijn dus niet alleen studenten of net-afgestudeerden. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of die we op wat voor reden dan ook niet makkelijk kunnen bereiken, hopen we met dit project alsnog te motiveren om werk in het havengebied te vinden. Het aantal van 250 willen we jaarlijks aanhouden. Er zijn inmiddels dertien bedrijven aangesloten bij de app. Acht bedrijven hebben zich aangemeld om mee te denken over fase 2 van het project NXT Moerdijk. Het zou mooi zijn als er in de komende drie jaar minimaal tien bedrijven uit het haven- en industriegebied zich bij dit project aansluiten.”

Meer weten

Het platform van de gemeente Moerdijk is live. Bekijk hier de website van NXT Moerdijk. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jessie Geboers (jessie.geboers@moerdijk.nl), ook om jezelf aan te melden voor de app. Bekijk ook deze video op YouTube

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en het aantrekken van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. De provincie Noord-Brabant draagt financieel bij. Meer weten over de andere projecten van West-Brabant werkt met Talent? Bekijk dan onze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent.