Game On laat West-Brabantse leerlingen kennis maken met de wereld van techniek

Game On West-Brabant-metaal

Meer Actueel

UITNODIGING

Project Werkend Lerend in West-Brabant wil met leer-werktrajecten talent anders benutten

Freek van den Heuvel: ‘In de profilering moet een regio zich niet alleen naar buiten richten’

Hybride leeromgeving NXT Moerdijk helpt arbeidsmarktproblematiek in havengebied te verminderen

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent samen met partners meerdere projecten in de regio mogelijk. De komende tijd lichten we projecten uit waarin het ontwikkelen van talent centraal staat. In dit deel vertelt Frank Donders, businessmanager Zuid-Nederland bij ondernemersorganisatie FME, meer over het project Game On dat jongeren kennis laat maken met techniek. 

Foto: Merel Janse Fotografie – Game On West-Brabant

Hoe is het project Game On gestart, wat houdt het in?

“De technieksector staat te springen om goed opgeleid personeel, alleen kunnen bedrijven die jonge vakmensen niet altijd makkelijk vinden. Vanuit het ROC, inmiddels Curio, is met het bedrijf Vekon Besturingstechniek uit Made het idee gekomen om met Game On te starten. Het project houdt in dat vmbo-leerlingen kennis maken met alle facetten uit de techniekwereld. Dat doen ze op een laagdrempelige manier aan de hand van opdrachten met een spelelement. We zijn in 2019 begonnen met het organiseren. Door corona is er een editie afgelast en hebben we de andere editie online gehouden. Afgelopen juni hebben we met Vekon, netwerkorganisatie Jet-Net & TechNet, Curio en opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland gelukkig weer een fysiek evenement gehad bij de schaatsbaan in Breda. Dat was een succes, met ruim 2400 vmbo-leerlingen en 38 ondernemingen die zich presenteerden.”

2400 leerlingen. Dat is een flink aantal. Wat is het geheim van jullie project, denk je?

“Een groot aantal vmbo-scholen in de regio heeft Game On al in het jaarprogramma opgenomen. Ze weten ons steeds beter te vinden. Bedrijven trouwens ook. Het spelelement heeft een positieve invloed. Zelf doen en ervaren vormt de kern van Game On, dat leerlingen zo wil interesseren in techniek. In zeven ‘werelden’ maken jongeren kennis met techniek in allerlei sectoren, variërend van de gezondheidszorg tot aan de voedingssector, de bouw, installatie- en elektro- en de media- en entertainmentindustrie. Wel merk ik dat leerlingen lang niet altijd zien en dus ook niet weten hoe of waar producten of spullen gemaakt worden. Dit gebeurt vaak in loodsen of fabrieksterreinen aan de randen van hun woonplaats. Bedrijven zitten een beetje verstopt. Dat kun je niet veranderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat bedrijven zich beter etaleren voor deze doelgroep. Daar is Game On een mooi voorbeeld van.”

Het gaat dus ook om een stuk bewustwording. Wat valt je dan op? Hebben jullie zelf wat geleerd?

“Het viel ons op dat veel leerlingen eigenlijk dus weinig kennis hebben van techniek. Ze beseffen zich niet altijd dat álles wat ze vasthouden door mensenhanden is bedacht of gemaakt. Dat is bijzonder. Tegelijkertijd merk je dat als je als bedrijf in de technische sector jongeren wil bereiken, je iets aan moet bieden dat bij hun beleefwereld en interesses past. Op die leeftijd zijn jongeren niet zo bezig met een goede baan of een hoog salaris. Ze willen vooral iets doen wat hen drijft of wat ze leuk vinden. Dat was een eyeopener voor aanwezige bedrijven. Het helpt hen weer om het contact met deze doelgroep te verbeteren, zodat ze de jongeren beter kunnen bereiken.”

Hoe kijken jullie als organisatie naar de toekomst? Gaat het project door?

“Dat is zeker de bedoeling. We verwachten zelfs dat er in 2023 nog meer bedrijven mee gaan doen. Het project loopt dan wel tot 2023. Maar daarna is er genoeg animo om door te gaan, verwacht ik. Ondernemers zien zelf ook dat deze aanpak om jong talent te bereiken werkt. Het is zo dat als je niets doet, er helemaal niemand bereikt wordt. Dat besef is er nu gelukkig. Ik hoor bovendien van ondernemers dat ze aangenaam verrast zijn hoe enthousiast deze doelgroep is. Ze willen graag. En dat is veelbelovend.”

Meer informatie

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en het behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. Meer weten over Game On? Bekijk deze website. Meer weten over de andere projecten van West-Brabant werkt met Talent? Bekijk dan onze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent.