Project Meet Your Talents: Fit4TheJob brengt jongvolwassenen op een sportieve manier in beweging

MeetYourTalents__FitTheJob_-_Boksen_II.jpeg

Meer Actueel

Project Werkend Lerend in West-Brabant wil met leer-werktrajecten talent anders benutten

Freek van den Heuvel: ‘In de profilering moet een regio zich niet alleen naar buiten richten’

Hybride leeromgeving NXT Moerdijk helpt arbeidsmarktproblematiek in havengebied te verminderen

Nieuw arbeidsmarktproject richt zich specifiek op werkzoekende 50-plussers in West-Brabant

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent samen met partners meerdere projecten in de regio mogelijk. De komende tijd lichten we projecten uit waarin het ontwikkelen van talent centraal staat. In dit deel vertelt Koen Konings over het project MeetYourTalents | Fit4TheJob. Een 10-weeks re-integratieprogramma voor jongvolwassenen, onderdeel van ALECO en Talentencentrum Zuidwest-Nederland in Roosendaal.

Toen jullie begonnen in oktober 2020, wat wilden jullie bereiken?

“(jong)volwassenen die vastliepen op school of in hun baan, belandden vaak in de ‘kaartenbak’ van het UWV of instanties zoals het Werkplein Hart van West-Brabant. Het bleek moeilijk om deze groep te motiveren toch aan het werk te gaan. Ze hadden geen zin of wisten simpelweg niet waar hun sterke punten lagen. Wij combineren sport met talentontwikkeling. Vanuit connecties zoals de gemeente Roosendaal, bouwbedrijven of Thuiszorg West-Brabant ontstond de vraag of we daar niets mee konden doen. Deze doelgroep vinden en weer motiveren, maakt de maatschappij beter en vermindert het tekort aan arbeidskrachten. Daar wilden we graag mee aan de slag, maar we hadden nog geen concreet programma. Dankzij West-Brabant werkt met Talent konden we een 10-weeks re-integratieplan opstellen, samen met onze partners. Onderdeel daarvan zijn onder andere een beweegprogramma en een talent- en motivatiescan.”

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Het project loopt nog altijd. Wat is het succes van MeetYourTalents | Fit4TheJob?

“Ik denk het samenspel van alle partijen. En onze sportlocatie. Het stukje dat bij deelnemers ontbrak zat hem vaak in opvoeding, ervaring en gedrag. Door hen bijvoorbeeld fysiek uit te dagen in, ik noem maar iets, bokslessen, leren ze óók hun agressie in toom te houden. Evenals de juiste motivatie en normen en waarden. Sport is daarin het middel en niet het doel. Door te sporten kunnen ze hun ei kwijt of leren ze (sociale) vaardigheden. Vaardigheden die onze deelnemers niet in een klaslokaal of werkvloer op kunnen doen om wat voor reden dan ook. Dat kan zijn omdat ze gedragsproblemen of bijvoorbeeld een stoornis zoals ADHD hebben. Verder krijgen ze in het programma persoonlijke begeleiding en coachgesprekken. Dat kan zowel een-op-een als groepsgewijs. Samen verkennen ze wat hun ambities en dromen zijn.”

Over die samenwerkingen gesproken, hoe leidt dat tot jullie resultaten?

“Je merkt dat partijen zoals gemeenten, bedrijven of ander soort organisaties niet altijd dezelfde taal spreken. Allemaal zoeken ze mensen en vissen ze in dezelfde vijver. Maar het blijkt lastig om die talenten te vinden. Wij zorgen voor de juiste coaching en begeleiding, zodat deze partijen wel de juiste medewerkers vinden. Medewerkers die écht gemotiveerd zijn om te werken en op de juiste plek zitten. Je hebt niets aan een heftruckchauffeur die eigenlijk de droom heeft om stukadoor te worden, maar niet weet hoe hij die droom waar kan maken.”

Coaching vormt een belangrijk onderdeel in het traject van MeetYourTalents | Fit4TheJob.

Wat heeft de aanpak via MeetYourTalents | Fit4TheJob voor hen opgeleverd? Hoeveel mensen zijn er geholpen?

“We hebben nu 45 deelnemers kunnen helpen, verspreid over twee jaar. Ondanks de vertraging door corona, is dat een flink aantal. We richten ons daarbij niet op ‘zoveel mogelijk mensen’, maar willen liever dat iedereen die we helpen een baan of opleiding vindt waar hij of zij echt gelukkig van wordt.”

Tot slot. Wat zijn de toekomstplannen? Krijgt het project nog een staartje?

“Wat het vervolg betreft: we hebben met het Werkplein Hart van West-Brabant een vierjarig contract afgesloten. Hierdoor wordt het een structureel programma dat zij aan kunnen bieden aan werkzoekenden of mensen die vastlopen. Een mooie ontwikkeling dus. Voor sommige deelnemers zijn die tien weken overigens niet genoeg; ze hebben een terugval of hebben net wat meer tijd of een vervolgtraject nodig. Dat kunnen we ze nu gaan bieden.”

Meer informatie

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. Meer weten over de andere projecten? Bekijk dan onze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent. 

MeetYourTalents | Fit4TheJob wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Werkplein Hart van West-Brabant, de gemeente Roosendaal, ALECO, IW Brabant-Zeeland, Thuiszorg West-Brabant, Verboon Logistieke Opleiders, Bouwmensen Zuid-West, Goflex en diverse onderwijsinstellingen uit de regio.