Succesvolle projecten laten zien hoe West-Brabant werkt aan talentbehoud

image00007

Meer Actueel

Project Werkend Lerend in West-Brabant wil met leer-werktrajecten talent anders benutten

Freek van den Heuvel: ‘In de profilering moet een regio zich niet alleen naar buiten richten’

Hybride leeromgeving NXT Moerdijk helpt arbeidsmarktproblematiek in havengebied te verminderen

Nieuw arbeidsmarktproject richt zich specifiek op werkzoekende 50-plussers in West-Brabant

13 oktober organiseerde Regio West-Brabant (RWB) voor West-Brabant werkt met Talent de Dag van het TALENT Behouden bij Care Innovation Center in Roosendaal. Op deze dag ontmoeten organisaties elkaar die projecten uitvoeren op de arbeidsmarkt rondom talentbehoud in West-Brabant. Ook deelden zeven projecteigenaren van West-Brabant werkt met Talent hun resultaten en ervaring. Want hoe behoud je die talenten voor de arbeidsmarkt? 

René van Ginderen, wethouder arbeidsmarkt Roosendaal, trapt de ochtend af. “De arbeidsmarkt kent gouden handjes en knappe koppen. Er is ook een doelgroep die af en toe een zetje in de goede richting nodig heeft. Zodat ook hun talent behouden blijft op de arbeidsmarkt”, vertelt hij aan de aanwezigen. “Het gaat erom dat wij allemaal hier die jonge mensen met dat talent, waarvan ze nog niet altijd weten dat het ze hebben, een zetje in de juiste richting geven.” 

Hierna volgt de paneldiscussie, waar Ivo van Opbergen (Curio), Joyce Kuppens (MODOC), Nicky Broos (Playdôme) en Wijnand Kas (Aldi) aan deelnemen. Een boeiend gesprek volgt op de vraag: wat is talent behouden eigenlijk? En hoe zorg je dat mensen voor je willen én blijven werken? Maarwaar haal je die talenten vandaan?  

Zere plek  

Er gebeurt in de regio en de rest van Nederland al veel om tekorten en vraagstukken voor de arbeidsmarkt op te pakken. “Er is veel herkenning, maar de succesverhalen blijven soms uit’, merkt Joyce Kuppens daarover op. “Daarom is het belangrijk om die kennis en ervaringen wel uit te wisselen. Zoals deze bijeenkomst. Zodat bedrijven, maar ook onderwijsinstellingen van elkaar kunnen leren.” En ja, er zijn veel problemen, waarop Wijnand Kas en Nicky Broos ook de vinger durfden te leggen tijdens de discussie. Zoals te weinig medewerkers of een hoog verloop van personeel tot soms wel veertig procent. Of hoge lastendruk van energie en middelen. Maar dat betekent niet dat het een donker toekomstbeeld is. Integendeel. 

Oplossingen  

“Op het Leisure Park in Roosendaal werken we bijvoorbeeld al heel nauw samen met bedrijven, de gemeente en opleidingen”, vertelt Broos. “Dankzij die nieuwe vormen van samenwerkingen komt het onderwijs vaker het bedrijfsleven in. Bedrijven worden zo weer een onderdeel van het onderwijs. Dat bevalt me erg goed.” Ivo van Opbergen voegt daar vanuit het onderwijs aan toe: “Het kan ook andersom. Dat mensen al gaan werken en later alsnog een opleiding willen volgen. Die brengen kennis uit het bedrijfsleven mee naar het onderwijs. Ook dat levert een goede wisselwerking op.” 

Zeven projecten  

Zeven projecten lichten na de discussie hun project inhoudelijk verder toe aan de aanwezigen. Stuk voor stuk zijn het projecten die zorgen dat werknemers of studenten hun talent kunnen behouden. Van het bieden van extra stageplaatsen voor studenten luchtvaarttechniek door Curio. Of de ontwikkeling van een VR-bril in de gezondheidszorg door het Care Innovation Center, zodat stagebegeleiders en zorgstudenten tijdens de coronaperiode op afstand toch konden leren en hun stage halen. Ontmoeting en verbinding staan in deze ronde centraal. Ook kunnen bedrijven kennis met elkaar maken om samenwerking in de toekomst makkelijker te maken.   

Inspiratie en ontmoeting  

Aan het einde van de ochtend heerst er een positief geluid. Waarin kernwoorden als inspirerend en ontmoeting vaak voorbijkomen. Tegelijkertijd is er ook behoefte aan dit soort ontmoetingen, laat een aanwezige in de zaal weten. Ook zorgen alle verhalen over krapte en vraagstukken ook voor een stukje confrontatie, geeft iemand aan. Een student HR van Avans laat weten dat hij het een inspirerende ochtend vindt. En merkt op dat vooral jongeren bij projecten en evenementen rondom talent behouden betrokken moeten worden.  

Vandaag bewijst maar eens de noodzaak om door te gaan, zoals Monika Rouw projectleider van West-Brabant werkt met Talent tot slot opmerkt. “We willen in de toekomst verder bouwen aan een community rondom talent binden, boeien én behouden in West-Brabant.” 

Meer weten  

Talent behouden is een van de pijlers van het arbeidsmarktprogramma West-Brabant werkt met Talent dat valt onder het thema ‘Arbeidsmarkt’ van Regio West-Brabant. Benieuwd naar een overzicht van de verschillende projecten? Bekijk de speciale projectenpagina voor meer informatie

Hieronder de download van de presentatie en een galerij met de gemaakte foto’s.

Foto’s van de bijeenkomst met alle aanwezigen op 13 oktober 2022: