Young Creatives wil het gat tussen jong creatief talent en organisaties verkleinen

Young_Creatives_-_BevrijdingsDagFestivalRoosendaal-202.jpg

Meer Actueel

Project Werkend Lerend in West-Brabant wil met leer-werktrajecten talent anders benutten

Freek van den Heuvel: ‘In de profilering moet een regio zich niet alleen naar buiten richten’

Hybride leeromgeving NXT Moerdijk helpt arbeidsmarktproblematiek in havengebied te verminderen

Nieuw arbeidsmarktproject richt zich specifiek op werkzoekende 50-plussers in West-Brabant

Van 2020 tot 2023 maakt West-Brabant werkt met Talent samen met partners meerdere projecten in de regio mogelijk. De komende tijd lichten we projecten uit waarin het ontwikkelen en behouden van talent centraal staat. In dit deel vertelt Joyce Vetter meer over Young Creatives, dat aan jong West-Brabants creatief talent een platform en groot netwerk biedt 

Wat is het verhaal achter Young Creatives? Wat willen jullie bereiken met het project?

“Ik werkte als eventmanager en community builder voor een startup. Het viel me op dat er veel versnippering is qua creatief talent, diverse netwerken, bedrijven en opleidingen. Terwijl de behoefte aan verbinding met elkaar een gedeelde ambitie is. Toevallige ontmoetingen of inspiratie, die weer goed zijn voor creatieve processen, vinden zo minder vaak plaats. Ook blijken er toch obstakels te zijn om echt te kunnen netwerken en connecten met leeftijdgenoten. Met Young Creatives willen we graag een platform creëren waar jong talent wél die kennis kan delen, kan netwerken en inspiratie kan opdoen. Dit doen we door middel van evenementen, bijeenkomsten of Creatieve Pitch Nights met jureringen. Wat me opviel is dat er nog altijd een groot gat tussen organisaties en jonge, creatieve denkers en doeners is. Dit komt omdat lang niet altijd ze elkaars taal spreken. Ook daar willen we verandering in brengen, want deze talenten moeten we behouden voor de arbeidsmarkt.”

Wie of wat is dat jong creatief talent eigenlijk?

“Het is een lastig te omschrijven doelgroep, maar we richten ons op het grijze gebied: van studenten die behoefte hebben om zichzelf te ontdekken als creatieve maker en daar ook werk in willen, tot creatievelingen met een beginnende onderneming. Denk aan videografen, podcastmakers, websiteontwerpers of studenten aan de kunstacademie. In alle gevallen willen we in ieder geval een laagdrempelig platform bieden waar ze kunnen netwerken, ervaringen uitwisselen en kennis opdoen. Al kan het voor sommigen ook een plek bieden om te sparren over hun ideeën. Voor ons is het ook een blijvende uitdaging om dat te blijven kaderen. Want wie hoort er wel bij en wie niet? Zo’n duidelijke lijn willen we eigenlijk niet trekken, want we willen geen mensen uitsluiten die zichzelf aan het ontdekken zijn. Maar we zijn ons hier wel bewust van.”

Hoe zijn de ervaringen bevallen tot nu toe?

“Mede dankzij de steun van West-Brabant werkt met Talent hebben we met onze bijeenkomsten al meer dan honderd mensen weten te bereiken. We ontvangen positieve geluiden van de aanwezigen. Voor sommigen gaat er echt een wereld van mogelijkheden open als ze via onze bijeenkomsten in contact komen met gelijkgestemden of net die ene persoon die hen kan helpen bij een vraagstuk, plan of idee. Dan blijkt hoe belangrijk dit soort ‘toevallige’ ontmoetingen zijn. Niet alleen tussen jonge makers onderling, maar ook tussen onze doelgroep en organisaties of werkgevers.”

Het project loopt officieel tot halverwege 2023. Wat zijn jullie plannen hierna? Gaan jullie door?

“We hebben het druk. Dat zien we als een positief teken. Inmiddels weten steeds meer talenten ons te vinden via de evenementen en bijeenkomsten die we organiseren. We ontvangen veel positieve geluiden, dus het is uiteindelijk ons doel om door te gaan en zoveel mogelijk mensen te bereiken, te helpen en te verbinden met werkgevers of opdrachtgevers. We willen Young Creatives dus zeker voorzetten. Er lopen nu al gesprekken met de gemeente Breda en onderwijsinstellingen voor de voorzetting van ons platform in de toekomst.”

Meer weten

Young Creatives gaat op volle kracht door en is in gesprek met diverse organisaties over waardevolle samenwerkingen. Voor alle bedrijven en organisaties die graag meer willen weten: mail naar joyce@youngcreatives.org.

West-Brabant werkt met Talent stimuleert een leven lang ontwikkelen en behouden van talent op de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van het Bestuur Regionaal Werkbedrijf West-Brabant en wordt gecoördineerd door Regio West-Brabant. Meer weten over de andere projecten? Bekijk dan onze pagina met alle projecten van West-Brabant werkt met Talent.